WEDSTRIJDREGLEMENT INTERNE COMPETITIE
datum 28-11-2024
COMPETITIEOPZET
Artikel 1: Systeem Keizer
De interne competitie zal worden gespeeld conform het systeem “Keizer”, in één groep, maar met een ‘schaduwcompetitie’ van A-,B-,C- en D-spelers. Voor de verwerking van de uitslagen, het opmaken van de ranglijst en het maken van de indeling voor een bepaalde ronde zal gebruik worden gemaakt van het computerprogramma “Systeem Keizer voor Windows”, van H. ten Bos.
De interne competitie bevat in principe 36 speelronden, maar eventueel kan het aantal speelronden worden gewijzigd als daar aanleiding toe is.
Artikel 2: Opzet Kampioensgroep
Binnen het keizersysteem wordt een kampioensgroep geïntegreerd. De winnaar van de kampioensgroep wordt de clubkampioen. De deelnemers aan de kampioensgroep spelen een dubbelrondige vierkamp. Alle deelnemers aan de kampioensgroep starten met 0 punten: eerdere onderlinge resultaten uit de interne competitie tellen niet mee voor de kampioensgroep. De nummers 1 en 2 na 6 ronden spelen nog 2x tegen elkaar als het onderlinge verschil na 6 ronden nog overbrugbaar is. Wanneer de nrs. 1-3 gelijk eindigen of wanneer de nrs. 2 en 3 gelijk eindigen op overbrugbare afstand van nr.1 dan wordt er nog een extra enkelvoudige driekamp gespeeld waarbij elke deelnemer nog 1 partij met wit en 1 met zwart speelt. De kleurverdeling wordt daarbij door loting bepaald. Indien bovenstaande geen eenduidige winnaar oplevert wordt het kampioenschap gedeeld. Ook als na de dubbelrondige vierkamp alle deelnemers gelijk eindigen wordt het kampioenschap gedeeld.
.Artikel 3: Plaatsing Kampioensgroep
De nummers 1 tot en met 4 na 19 ronden plaatsen zich voor de kampioensgroep. Zij blijven tevens de volledige 36 ronden deelnemen aan de keizercompetitie. Alle partijen die worden gespeeld voor de kampioensgroep tellen dus tevens mee voor de keizercompetitie. Deelnemers aan de kampioensgroep moeten bij de samenstelling daarvan (na ronde 19) aangeven of zij wensen deel te nemen aan de kampioensgroep, en zorgen voldoende avonden beschikbaar te zijn, zodat de kampioensgroep in zijn geheel kan worden afgewerkt. In uitzonderingsgevallen kunnen partijen (met toestemming van de wedstrijdleider) op een ander tijdstip worden gespeeld.
Artikel 4: A, B, C en D-spelers
Aan het begin van het seizoen worden de spelers op basis van de ranglijst van vorig seizoen ingedeeld als A-, B-, C-, of D-speler. Nieuwe spelers worden op basis van rating toegevoegd als A-, B-, C- of D-speler. Twee keer per seizoen wordt er een promotie/degradatie doorgevoerd.
Na 19 ronden en 36 ronden wordt de eindstand voor de A-, B-, C-, en de D-spelers opgemaakt door deze af te leiden van de stand van de keizercompetitie op deze momenten. De best geplaatste B-speler promoveert naar de A-spelers , de best geplaatste C-speler promoveert naar de B-spelers, de best geplaatste D-speler promoveert naar de C-spelers. De laagst geëindigde van de A-spelers degradeert naar de B-spelers , de laagst geëindigde van de B-spelers degradeert naar de C-spelers, de laagst geëindigde van de C-spelers degradeert naar de D-spelers. Versterkte promotie en/of degradatie kan doorgevoerd worden om de groepen ongeveer even groot te houden.
Artikel 5: Bekercompetitie
De bekercompetitie wordt gespeeld via matches volgens het knock-out systeem. Na een voorronde en een eventuele tussenronde van 32 (afhankelijk van het aantal deelnemers) is er een achtste finale (laatste 16), kwartfinale (laatste 8), halve finale (laatste 4) en finale (laatste 2). Elke match bestaat uit 2 rapid partijen en een eventuele beslissingspartij. De paringen van de matches worden via loting bepaald, waarbij de speler die als eerste uit de loting komt de eerste partij met wit speelt en de tweede met zwart. Voor de rapid partijen geldt een bedenktijd van 30 min. p.p.p.p. met een increment van 10 s per zet. Indien na 2 partijen de uitslag gelijk is, wordt er een beslissingspartij gespeeld: Degene die de eerste partij met wit heeft gespeeld speelt dan nogmaals met wit, maar nu met een bedenktijd van 10 min. zonder increment. De zwartspeler krijgt 8 min zonder increment. Remise is voor de zwartspeler voldoende om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De bekerwedstrijden tellen ook mee voor de interne competitie. Hierbij wordt alleen gekeken naar de 2 rapid partijen, de beslissingspartij blijft buiten beschouwing. In artikel 17 is de puntentoekenning voor bekerwedstrijden in de keizercompetitie nader uitgewerkt.
PROGRAMMERING
Artikel 6: Publicatie
Via het email en/of de website wordt wekelijks de ranglijst gepubliceerd, alsmede de uitslagen van de vorige ronde, de interne ratinglijst en de (voorlopige) indeling van de volgende ronde. De in het programma eerstgenoemde spelers spelen met wit.
Artikel 7: Indeling 1
Bij aanvang van de competitie worden de deelnemers gerangschikt op basis van bewezen (voor nieuwe leden veronderstelde) sterkte. Nr. 1 krijgt 60 rangwaardepunten toegekend; nr 2 59, enz. enz. Voor de eerste twee speelavonden wordt in principe als volgt ingedeeld:
Nr. 1 tegen Nr. 11; Nr. 12 tegen Nr. 2 enz. enz.
Nr. 21 tegen Nr. 31; Nr. 32 tegen Nr 22 enz. enz.
De wedstrijdleider kan, het aantal deelnemers in acht nemende, creatief met bovenstaande manier van indelen omgaan. Met bovenstaande manier van indelen voor de eerste 2 ronden wordt beoogd de spelers zo snel mogelijk op een bij hun speelsterkte passende plek op de ranglijst te krijgen zodat extreme paringen daarna zoveel mogelijk worden voorkomen. Vanaf ronde 3 worden de indelingen gemaakt met behulp van het keizer-programma.
Artikel 8: Indeling 2
In de keizercompetitie speelt men in principe maximaal tweemaal tegen dezelfde tegenstander. In de tweede partij tegen dezelfde tegenstander speelt men met verwisselde kleuren ten opzichte van de eerste partij. De 20ste ronde is de eerste ronde dat men voor de tweede maal dezelfde tegenstander kan treffen.
Artikel 9: Indeling 3
De wedstrijdleider kan eventueel een uitzondering maken op artikel 8 voor spelers uit de onderste regionen van de ranglijst. Om te voorkomen dat deze spelers ingedeeld worden tegen tegenstanders die veel te sterk voor hen zijn kan de wedstrijdleider hen eventueel voor een derde keer tegen elkaar laten spelen.
Artikel 10: Oneven
Bij een oneven aantal deelnemers aan een speelronde kan de onderste speler op de ranglijst niet spelen, tenzij hij/zij al een keer “oneven” is geweest, dan kan nummer laatst-1 of, vervolgens, nummer laatst-2 niet spelen, etc. De wedstrijdleider heeft de vrijheid in redelijkheid van deze regel af te wijken. De “oneven” speler ontvangt 100% van zijn eigen rangwaarde.
De oneven speler dient tot 19:00 uur “standby” te zijn. Tot dit tijdstip kan hij door de wedstrijdleider alsnog worden ingedeeld voor een interne partij. Als dit aan de orde is wordt de oneven speler hiervan via de mail door de wedstrijdleider op de hoogte gesteld.
Artikel 11: Afwezig zonder kennisgeving
Is iemand zonder kennisgeving afwezig dan krijgt hij voor die avond geen punten. Zijn beoogde tegenstander wordt geboekt als “oneven”. Hij ontvangt derhalve 100% van zijn eigen rangwaarde. Er vindt dus in principe geen herprogrammering plaats, tenzij in overleg anders wordt besloten.
Iemand die zonder kennisgeving afwezig is geweest wordt door de wedstrijdleider in principe niet eerder weer geprogrammeerd dan nadat hij zich bij de wedstrijdleider heeft gemeld.
SPEELDUUR/SPEELTEMPO
Artikel 12: Aanvangstijd
Op de clubavonden dient men rond 20.00 uur met de partij te beginnen. De klok moet om uiterlijk 20.15 uur in werking gesteld worden. Indien om 20.30 uur één van de twee spelers nog niet aanwezig is, wordt hij als zonder kennisgeving afwezig beschouwd en gaat artikel 11 in werking.
Artikel 13:Speeltempo
Het speeltempo voor partijen in de interne competitie is bij gebruik van digitale klokken 100 min. per persoon per partij met een increment van 10 seconden per zet. Bij gebruik van klassieke klokken is het speeltempo 110 minuten per persoon voor de gehele partij.
Wanneer er in de interne competitie jeugdleden mee spelen kan er in hun partijen in overleg een ander tempo worden gehanteerd.
ABSENTIES
Artikel 14:
Absenties dienen uiterlijk ‘s woensdags om 20.00 uur te worden gemeldMen wordt als “met kennisgeving afwezig” beschouwd als men zich voor het genoemde tijdstip heeft afgemeld. Bij latere kennisgeving of bij absentie zonder kennisgeving wordt men als “afwezig zonder kennisgeving” beschouwd en krijgt men geen punten toegekend, tenzij er duidelijk sprake is van een “overmacht situatie”.
Absenties worden bij voorkeur via de daarvoor bestemde tool op de website gemeld. Afmelden via email (svdoorndriebergen@hotmail.com) is eventueel ook mogelijk.
PUNTENTOEKENNING IN KEIZERSYSTEEM
Artikel 15: Puntentoekenning voor interne wedstrijden
Bij winst van een speler op zijn tegenstander in een interne wedstrijd wordt de actuele rangwaarde van de tegenstander opgeteld bij het inmiddels vergaarde puntentotaal van de speler. Bij remise wordt de helft van de rangwaarde van de tegenstander toegevoegd. Bij verlies worden geen punten aan het puntentotaal toegevoegd. Het puntentotaal van een speler voor de nieuwe ranglijst na een speelronde wordt wekelijks her berekend op basis van de rangwaarde van spelers op de voorgaande ranglijst. Na ronde 19 en na de laatste speelronde vindt er een iteratieve herberekening plaats.
Artikel 16: Puntentoekenning voor externe wedstrijden
Een speler die een partij in een bondswedstrijd speelt en in dezelfde week niet deelneemt aan de interne competitie krijgt die speelronde de volledige eigen rangwaarde toegekend bij winst in de externe wedstrijd, 2/3 van de eigen rangwaarde bij remise en 1/3 van de eigen rangwaarde bij verlies. Indien men in 1 week zowel een partij in een bondswedstrijd speelt als een partij in de interne competitie krijgt men uitsluitend voor de in de interne competitie gespeelde partij punten toegekend in het keizersysteem. Onder bondswedstrijden vallen wedstrijden in de achttallencompetitie, de viertallencompetitie en de bekercompetitie.
Artikel 17: Puntentoekenning voor bekerwedstrijden
De uitslagen van de matches in de bekercompetitie worden ook verrekend in het keizersysteem, zie ook artikel 5. Hierbij wordt alleen gekeken naar de 2 rapid partijen, de beslissingspartij blijft buiten beschouwing. De puntentoekenning gaat analoog aan de puntentoekenning voor externe wedstrijden. Winst na 2 rapid partijen levert de winnende speler 100% van de eigen rangwaarde op, een gelijkspel na 2 rapid partijen levert 2/3 van de eigen rangwaarde op en een nederlaag na 2 rapid partijen levert 1/3 van de eigen rangwaarde op. Voor winst of verlies maakt de exacte stand (2-0 of 1,5-0,5) niet uit.
Artikel 18: Puntentoekenning als men niet speelt
Indien men op een speelavond, in verband met een oneven aantal aanwezigen, niet kan spelen verkrijgt men 100% van de eigen rangwaarde.
Wanneer men zich bij verhindering tijdig afmeldt verkrijgt men 1/3 van de eigen rangwaarde.
Is men op een clubavond zonder kennisgeving afwezig dan krijgt men geen punten toegekend.
Artikel 19: Terugtrekken uit de competitie
Wanneer een speler zich voor de 20ste speelronde terugtrekt uit de interne competitie wordt hij uit het keizersysteem verwijderd. De door deze speler reeds gespeelde partijen worden voor zijn tegenstanders als volgt verrekend: bij winst op de zich terug trekkende speler krijgen zij 100% van hun eigen rangwaarde, bij remise 50% en bij verlies 0%. Wanneer een speler zich na de 20ste speelronde terugtrekt uit de competitie blijft hij in het systeem gehandhaafd en wordt hij voor de resterende ronden geboekt als afwezig met geldige reden.
SLOTBEPALINGEN
Artikel 20:
De “regels voor het schaakspel”, vastgesteld en in het Nederlands vertaald door de KNSB, gelden ook voor onze interne competitie. (Zie voor alle details deze Reglementen.)
Artikel 21:
In alle gevallen waarin het wedstrijdreglement niet voorziet, zal de wedstrijdleider, zo nodig in overleg met het bestuur, beslissen.
TOELICHTING
Puntenberekening:
Hieronder volgt een beknopte uitleg van de puntenberekening in het Keizersysteem. Voordat het computerprogramma de uitslagen kan verwerken en ranglijsten kan opmaken moet er een lijstje met factoren voor puntenberekening worden ingevoerd. Dit moet gebeuren in zesden. Het lijstje met factoren zoals wij die dit seizoen hanteren staat hieronder vermeld.
- winst intern: 6 (waarde tegenstander)
- remise intern: 3 (waarde tegenstander)
- verlies intern: 0 (waarde tegenstander)
- winst extern: 6 (eigenwaarde)
- remise extern: 4 (eigenwaarde)
- verlies extern: 2 (eigenwaarde)
- oneven: 6 (eigenwaarde)
- mgr. (= afwezig met goede reden): 2 (eigenwaarde)
- zk. (= afwezig zonder kennisgeving): 0 (eigenwaarde)
RANGLIJST
Op de ranglijst die wekelijks wordt gepubliceerd staat van links naar rechts resp. weergegeven:
- de plaats op de ranglijst,
- de naam van de speler,
- het aantal behaalde punten,
- de eigenwaarde,
- het aantal partijen gespeeld (GSP), gewonnen (GW), remise (RM), verloren (VL) en afgebroken (AF),
- het scoringspercentage,
- de kleurverdeling (KL),
VB: 2 wil zeggen: de speler heeft 2x meer wit gehad dan zwart.
VB: -1 wil zeggen: de speler heeft 1x meer zwart gehad dan wit. - de alternering (AL),
VB: 3W wil zeggen: de speler heeft de laatste 3 ronden wit gehad.
VB: 2Z wil zeggen: de speler heeft de laatste 2 ronden zwart gehad. - het aantal malen oneven (ON),
- het aantal malen afwezig met kennisgeving (NG = Niet Gekomen),
- het aantal malen afwezig zonder kennisgeving (ZK).
De ranglijst wordt na de 19de en 36ste ronde (her)berekend op basis van de stand na de voorgaande ronde.